MissingLettr recensie: Geautomatiseerde social media voor kmo’s en bloggers

Bjorn EngelsHandige tools, KMO, Marketing

We kennen allemaal de 20-80 regel van Pareto. Als je bekend bent met bloggen weet je ook dat 20% van je moeite naar het schrijven gaat. De andere 80% dient voor verspreiding en promotie van je content. Jammer genoeg gaat het bij die 80% vaak mis, om verschillende redenen:

– Geen inspiratie voor leuke tekstjes en foto’s om continu je blog mee te delen,
– Geen goede planning en vergetelheden,
– Geen tijd om met social media bezig te zijn.

Op al die problemen wil de jongste social media tool, MissingLettr, een oplossing bieden.

(de links naar de tool in deze blog bevatten mijn eigen referral. Je mag wel gerust zijn, deze recensie is eerlijk geschreven. Root en ikzelf zijn op geen enkele manier verbonden aan MissingLettr)

MissingLettr

MissingLettr is een veelbelovende social media tool, gericht op bloggers. Bloggers mag je hier breed nemen: van de kleinste persoonlijke blogger tot grote corporate structuren, en alles tussenin.

De sterkte van MissingLettr ligt hem in z’n automatisatie. Hoe precies? Simpel! MissingLettr scant jouw website voor nieuwe content.

Wanneer het een nieuw artikel opmerkt begint de magie te werken. De tool leest je blog en genereert genoeg social media posts om je blog een jaar lang te verspreiden. In harde cijfers: een stuk of 9 die automatisch ingepland worden over de volgende 12 maanden.

Het woord automatisch komt nogal vaak terug. Dat is omdat het grootste deel van MissingLettr z’n werk zo gebeurt. Toch is er nog een klein stukje manueel werk nodig. Of ja, dat raad ik alleszins toch aan.

MissingLettr-nieuwe-campagne-maken-klaar MissingLettr recensie: Geautomatiseerde social media voor kmo's en bloggers

Nadat je nieuwe blog ingelezen is door het systeem (je kan ze ook zelf indienen via de URL), ontvang je een mail. Joepie, je social media campagne is klaar! Time to review!

MissingLettr-campagne-klaar-bevestigingsmail MissingLettr recensie: Geautomatiseerde social media voor kmo's en bloggersMissingLettr-review-opties MissingLettr recensie: Geautomatiseerde social media voor kmo's en bloggers

Het eerste wat we te zien krijgen in het review-proces zijn de hashtags. Die worden voorgesteld op basis van de inhoud van je blog. Je kan zelf hashtags verwijderen en toevoegen. Ga hier niet overdrijven. 3 tot 4 hashtags is meer dan genoeg. Anders lijken je posts wat fake.

MIssingLettr-review-hashtags MissingLettr recensie: Geautomatiseerde social media voor kmo's en bloggers

De volgende stap van het reviewproces toont de echte magie achter MissingLettr. Hier zie je al de posts voor de komende 12 maanden. Opgemaakt uit citaten en afbeeldingen uit jouw blog. Hier weet het systeem verrassend goed zinnen uit te knippen. In mijn tests merkte ik geen half afgekapte zinnen.

MissingLettr-review-automatisch-gegenereerde-content MissingLettr recensie: Geautomatiseerde social media voor kmo's en bloggersMissingLettr-review-content MissingLettr recensie: Geautomatiseerde social media voor kmo's en bloggers

De tool voorziet hier in enkele opties. Je kiest zelf of je voor een quote (bubble) of afbeelding gaat, enkel tekst kan ook. De quote wordt uit je artikel gehaald. De afbeelding ook, of je kan een eigen afbeelding uploaden. Met de pijltjes links kan je de afbeelding of quote aanpassen. Met de knop ‘Post Content’ rechts kan je de tekst aanpassen.

Missinglettr-review-content-2 MissingLettr recensie: Geautomatiseerde social media voor kmo's en bloggersMissingLettr-review-content-3-coolblue-met-goeie-tekst MissingLettr recensie: Geautomatiseerde social media voor kmo's en bloggers

Klaar met bewerken? Dan gaan we de campagne goedkeuren. Het laatste scherm toont nog enkele opties:

– Wanneer mag je campagne starten?
– Is er een bepaalde datum wanneer de posts niet meer gedeeld mogen worden?
– Moet iemand de campagne nog nakijken? Dan kan je hun e-mailadres ingeven.

Druk op ‘approve campaign’ en we zijn klaar. Je wordt dan nog begroet met een bericht van MissingLettr, waarin ze nog eens benadrukken dat je een jaar aan content hebt ingepland.

MissingLettr-einde-reviewproces MissingLettr recensie: Geautomatiseerde social media voor kmo's en bloggersMissinglettr-review-eindberichtje MissingLettr recensie: Geautomatiseerde social media voor kmo's en bloggers

Features & Instellingen

Geen goeie online tool zonder extra features! Daarom voorziet MissingLettr enkele extra instellingen en features waaronder:

Branding

Hier bewerk je de lay-out van de ‘Bubble’-posts. Je kan o.a. de afbeelding rechtsonder aanpassen, de naam van de auteur en het bedrijf. Daarnaast heb je nog de kleuren van de achtergrond en tekst. Naar mijn mening is deze tool te beperkt. Er zijn maar 2 beschikbare lettertypes en erg weinig manieren om je bubble uniek te maken. Veel eenheidsworst dus wanneer meerdere bedrijven deze tool gaan gebruiken.

MissingLettr-features-branding MissingLettr recensie: Geautomatiseerde social media voor kmo's en bloggers

URL shortener

Een URL shortener is een handige tool die de url van je blogpost korter maakt. Dat ziet er veel beter uit social media. Zo’n verkorte link kan ook gebruikt worden om analytics informatie uit te halen. Een leuke toevoeging dus. Past in het hele ‘volledig automatische’-plaatje dat ze dit voor je doen.

Ze voorzien de goo.gl shortener, de bit.ly shortener en de mogelijkheid om je eigen shortener toe te voegen. Of gebruik gewoon je volledige URL.

MissingLettr-features-URL-shortener MissingLettr recensie: Geautomatiseerde social media voor kmo's en bloggers

Instellingen

De settings laten toe
– je feed aan te passen (RSS feed, of simpelweg je website URL);
– de tijdzone;
– de dagen waarop content gepost mag worden;
– het tijdschema per social media profiel (tussen welke uren mag er gepost worden);
– de teamleden voor de site;

Voor een tool als dit vind ik deze instellingen ruim genoeg. MissingLettr is erg gespecialiseerd in het automatisch maken en posten van blog content. Daarom zijn meer settings op site-niveau naar mijn mening niet nodig.

MissingLettr-features-instellingen MissingLettr recensie: Geautomatiseerde social media voor kmo's en bloggers

Blacklist

Elk systeem heeft zo zijn fouten, en dat weet het team achter MissingLettr maar al te goed. Daarom hebben ze een blacklist ingebouwd. Hierin kan je zinnen en woorden ingeven die op vaste pagina’s van je website te vinden zijn. Of zinnen die je nooit in blogs gaat gebruiken. De tool negeert dan pagina’s met deze zinnen en woorden. Zo komt er nooit een foute pagina in de feed terecht.

Prijszetting

De prijszetting van MissingLettr is opgedeeld in persoonlijke-en team-abonnementen. Die zijn naar mijn mening allemaal een goeie, eerlijke koop.

Ze voorzien een gratis abonnement. Hiermee kan je 1 website en social media profiel linken, en 2 campagnes per maand starten. Leuk om te testen, maar dat 1 social media profiel is wat weinig.

MissingLettr-Prijszetting-persoonlijke-betalingsplannen MissingLettr recensie: Geautomatiseerde social media voor kmo's en bloggers

Het 1ste persoonlijke abonnement kost je $15/maand en voorziet naar genoeg features voor de gemiddelde Belgische kmo. 2 websites, 4 social media profielen en 4 nieuwe campagnes per week. Dat betekent dat je meer dan 200 blogs per jaar moet schrijven om dit abonnement te ontgroeien.

Het business abonnement bevat een ongelimiteerd aantal sites, 10 nieuwe campagnes per week en 10 social media profielen. Hier krijg je in de toekomst ook toegang tot de advanced analytics.

MissingLettr-prijszetting-team-betalingsplannen MissingLettr recensie: Geautomatiseerde social media voor kmo's en bloggers

De team abonnement zijn iets duurder en meer gericht op social media experts en marketingbureaus. Deze abonnementen bevatten dezelfde features als de vorige. Ze zien wel een uitbreiding in campagnes, social media profielen en teamleden. Respectievelijk:
– 10 nieuwe campagnes per week, 25 social media profielen en 1 extra teamlid,
– 25 nieuwe campagnes per week, 50 social media profielen en 10 extra teamleden,
– 50 nieuwe campagnes per week, 75 social media profielen en 25 extra teamleden,
Voor $65, $120 en $230 per maand.

MissingLettr, the good, the bad and the ugly

The good

Voor een tool die zo kort geleden gelanceerd is doet MissingLettr enkele dingen opvallend goed.
Het team achter MissingLettr geeft gas met hun updates. Ik voel dat ze goed naar hun communicty luisteren. Ze integreren de hoognodige features aan een snel tempo. Alles netjes gedocumenteerd in hun Changelog. Heel open over elke ontwikkeling, en dat hebben we graag.

De grootste selling point voor de tool moet toch wel de tijdswinst zijn. Bijna alles wordt voor je gedaan: – website gescand, – afbeeldingen en quotes gemaakt- planning,neemt MissingLettr zowel denkwerk als elleboogwerk van je over.

Een gigantische timesaver en goeie instap in social media voor bloggers en kmo’s.

The bad

Er is een beperkte hoeveelheid aan automatisch gegenereerde teksten in MissingLettr zelf. De enige 3 teksten die ik zag voorbijkomen waren:
– ‘Just published a new article’
– ‘Hot off the press’
– ‘In case you missed it, check out’
Het zou fijn zijn als hier wat meer variatie inzit.

Ik mis een manier om MissingLettr te koppelen met mijn bestaande Social Media Scheduling Tools. Daarin beheer ik meerdere pagina’s van meerdere bedrijven. Die tool maakt mijn kalender aan, waardoor ik een goed overzicht krijg van wat er allemaal op de planning staat. En waar nog open plaatsen zijn voor content. MissingLettr maakt op zijn beurt automatisch posts aan. Superhandig, maar ik verlies mijn totaaloverzicht van al m’n pagina’s. Tot nu toe is er geen totaaloverzicht van mijn automatisch en handmatig aangemaakte content. Of ik moet weer terug gaan naar een Excel’etje natuurlijk.

Voor veel onder jullie zal dit geen probleem zijn. Maar als online marketeer heb ik graag controle over wat waar en wanneer gepost wordt. En dat zonder meerdere kalenders te moeten raadplegen. Dit is zeker geen verwijt naar MissingLettr toe. Heel weinig tools bezitten zo’n mogelijkheid.

The ugly

Zoals vaak het geval is bij online marketingtools is er geen goede ondersteuning voor onze Nederlandse taal. Bij elke campagne gemaakt in MissingLettr moet je elke post nog vertalen, voordat je campagne gelanceerd kan worden. Ik spreek dan over de ingebakken citaten in de tool. Voor de quotes uit je eigen artikel doet de tool het goed.

Automatisatie heeft ook altijd een keerzijde, namelijk het verliezen van de human touch. Je kan spelen met de lay-out en branding van je “bubble”-posts. Toch vind ik de opties hier erg beperkt. Je ziet al snel welke pagina’s gebruik maken van de tool. Hierdoor lijken de posts al snel heel mechanisch en gevoelloos.

Als marketeer ben ik natuurlijk extra gevoelig voor zo’n dingen. Misschien maken jij en jouw fans hier geen probleem van.

Het eindverdict

In deze review was ik erg streng voor MissingLettr, maar volledig terecht. Het is een tool die ik wil zien groeien en slagen. Er zit veel potentieel voor zowel bloggers, kmo’s als corporate bedrijven.

Voor de prijs doe je zeker geen miskoop met deze tool. Ik raad iedereen zeker aan de gratis versie eens te testen. Zelf wanneer je al een goed onderbouwde social media planning hebt.

MissingLettr biedt volgens mij meerwaarde voor bedrijven/personen die nog niet hard met social media bezig zijn. Voor de anderen kan het perfect werken als supplementaire tool.