Wat is een sitemap en waarom heeft je website er een nodig?

Bjorn EngelsMarketing, Webdesign

2017.09.07 wat is een sitemap header compressed

Wat is een sitemap

Sitemaps komen in veel verschillende vormen voor. Maar allemaal hebben ze 1 specifiek doel: de structuur van je website duidelijk maken.

Je hebt sitemaps voor Google en andere zoekmachines. Zij gebruiken die sitemap om een snel overzicht van alle pagina’s op je website te krijgen. Daarna indexeren ze al die pagina’s en verschijnen ze in de zoekresultaten. Zeker voor nieuwe websites is het opmaken van een goede sitemap enorm belangrijk! Zoekmachines kennen je website namelijk niet, dus help je ze best een handje. Het is 1 van de snelste manieren om je site in de zoekresultaten te krijgen.

Een tweede soort sitemap is eentje gericht op bezoekers. Meestal is dit in de vorm van een pagina met een lijst met de belangrijkste links op de site zelf. Deze zie je minder en minder, maar sommige sites halen hier nog altijd voordeel uit. Meestal is dit wel enkel handig voor enorm grote websites.

De derde soort, die waar ik het in deze blog over hebben, is de sitemap voor de bouw van een website. Zeg maar de logische fundering van een nieuwe website. Die brengt alle informatie en het doel van de site in kaart. Zo komen we tot een visuele boomstructuur die in één oogopslag de hele website blootlegt.

Waarom heeft mijn nieuwe website een sitemap nodig?

Of je nu zelf een website maakt, het door neefje laat doen, of een webdesign bureau inschakelt, een goede sitemap is een must! Het is de structuur die nodig is om vlot en efficiënt van idee tot live website te gaan.

Een gestructureerde sitemap zorgt ervoor dat alle betrokken partijen eenzelfde lijn zitten. Zo is duidelijk wat de website moet doen en welke pagina’s ontworpen moeten worden. Dat helpt in het opstellen van een goede planning. Iedereen weet hij/zij moet doen en speelt zo beter op elkaar in.

In het kort: een website van A naar Z, zonder vertragingen en losse flodders.

89c40df219ae8bfc7bc1aff8f4fab878?s=100&d=blank&r=g Wat is een sitemap en waarom heeft je website er een nodig?

Ik help KMO’s met hun online marketing