WordPress is een gebruiksvriendelijk CMS-systeem dat je eenvoudig zelf kan beheren. Het technische aspect kent daarentegen een hele hoop do’s en don’ts. 1 foute klik kan een volledige website offline halen. Om te voorkomen dat jouw website de gevreesde PHP 500 error krijgt schreef ik deze blog. Je leest zo meteen 10 tips die je zullen helpen met jouw WordPress vlot en veilig up-to-date te houden.
1. WordPress core updaten
De WordPress core updates zijn veruit de belangrijkste updates. Naast de nodige veiligheidsupdates zorgen ze dat je website vlotter draait en er nieuwe functies aan overhoudt.
Wacht niet te lang met het updaten van je WordPress core. Hoe langer je wacht hoe vatbaarder je website wordt voor hackers en des te moeilijker het wordt om je website in 1 keer te updaten in de toekomst.
Je herkent de grootte van een update aan het versienummer.
- Grote updates veranderen het voorste versienummer: 4.X.X -> 5.X.X.
- Middelgrote updates veranderen het middelste versienummer: 4.8.0 -> 4.9.0
- Kleine updates passen het laatste versienummer aan: 3.7.1 -> 3.7.2
Grote en middelgrote updates doe je best in een testomgeving en niet op je live website! De kans dat er zich problemen voordoen met plugins of thema’s die niet compatibel zijn is reëel. Test deze updates altijd eerst in een testomgeving om schade aan je website te voorkomen.
Security updates en updates met kleine fixes zijn over het algemeen veilig om te installeren. Deze gebeuren doorgaans automatisch.
2. Plugins en thema’s updaten
Net als de WordPress core updates zorgen updates aan je plugins en thema’s dat deze veilig blijven en vlot blijven draaien.
Lang wachten met deze updates kan ervoor zorgen dat je plugins volledig stoppen met werken. Door vernieuwingen aan WordPress of PHP (de programmeertaal waarin WordPress gemaakt is) kunnen plugins niet meer compatibel zijn. Worst case scenario haalt een incompatibele plugin je hele website offline.
Zijn er aan jouw actieve thema aanpassingen gemaakt? Zorg dan dat deze aanpassingen in een Child Theme staan. Wanneer de aanpassingen in het hoofdthema zijn gemaakt verdwijnen deze tijdens het updaten, met alle gevolgen van dien voor je website. De update vervangt alle bestanden volledig waardoor je op maat gemaakte code verdwijnt.
Test de updates aan je plugins en thema’s eerst in een testomgeving. Zeker wanneer er een hele waslijst aan updates klaarstaat durven problemen naar boven komen tijdens of na de update. Met een slecht functionerende of offline website als gevolg.
Ga je 1 of enkele plugins updaten waar je goede ervaringen mee hebt? Dan kan je deze op je live website doen zolang de auteur van de plugin aangeeft dat deze compatibel is met jouw versie van WordPress.
3. Inhoud bijwerken
We nemen even een stap weg van technisch onderhoud. De inhoud op je website verdient zo nu en dan ook een opfristbeurt.
Stel jezelf regelmatig de vraag of de informatie op je website nog volledig klopt:
- Is je over ons/team pagina nog compleet? Zijn er nieuwe mensen bijgekomen in je bedrijf? Of zijn er mensen vertrokken?
- Weerspiegelen je diensten- en productpagina’s nog wat jouw bedrijf doet en waar je voor staat? Is er iets nieuw in je aanbod wat nog bekend gemaakt moet worden?
- Is alle informatie in je blogs nog juist?
- Zijn alle vermelde datums op je website nog recent? (bv de datum bij een copyright notice)
4. Dode links aanpassen
Een dode URL is een link op je website waarvan de bestemming niet meer bestaat. Dit kunnen verschillende soorten links zijn waaronder links binnen je website, links naar downloads of links naar andere websites.
Dode links zorgen voor een slechtere gebruikerservaring op je website. Ze leiden je bezoekers om naar niet-bestaande pagina’s of websites die uit de lucht zijn gehaald. De kans dat je die websitebezoeker kwijtraakt nadat hij op een dode link klinkt is groot. Bovendien zijn zoekmachines niet zo happig op dode links en schaden ze je SEO.
Om dode links automatisch op te sporen bestaan er meerdere plugins (je dacht toch niet dat we je elke link handmatig gingen laten checken?). Wij zijn alvast fan van de Broken Link Checker. Alhoewel deze plugin al een tijd niet meer is geüpdatet werkt deze nog steeds in WordPress 4.X en 5.X. Daarnaast zijn er geen veiligheidsrisico’s gemeld over deze plugin.
5. Verwijder ongebruikte plugins en thema’s
Staan er massa’s ongebruikte plugins in jouw pluginlijst? Slingeren er nog thema’s rond die je een tijd geleden wou testen? Dan raad ik je aan deze te verwijderen om de volgende 2 redenen:
- Zelfs ongebruikte thema’s en plugins moet je updaten om je website veilig te houden. Aangezien je ze toch niet gebruikt is dat zonde van tijd. Om nog maar te zwijgen van het extra beveiligingsrisico.
- Ongebruikte plugins en thema’s nemen extra ruimte in op je server. Dat is op zich niet zo erg aangezien de meeste webhosts honderden GB’s aan serverruimte ter beschikking stellen. Dit wordt pas een probleem bij het nemen van backups. Meer data zorgt dat je website het zwaarder heeft met backups nemen, plus je backups worden onnodig groter.
Denk je in de toekomst een bepaalde plugin of thema opnieuw te gebruiken? Dan kan je deze altijd opslaan op een externe harde schijf of ergens de naam noteren.
6. Maak regelmatig backups
Backups, backups, backups. I know.. Waarschijnlijk word je stillaan gek van dat woord. Maar er is een goede reden dat ik er zo op doorhamer.
Een WordPress website kan op verschillende manieren uit de lucht gaan: een hack, incompatibele plugins of thema’s, fouten tijdens een update, … Wanneer dit gebeurt wil je jouw WordPress website natuurlijk zo snel mogelijk terug online krijgen. En daar zijn die backups nu net zo handig voor! In plaats van uren te zoeken naar welke plugin of lijn code jouw website gijzelt, zet je simpelweg een backup terug en klaar! Om zo min mogelijk data te verliezen raad ik aan om voor elke update een handmatige backup te nemen.
Hier heb je alvast een lijst met enkele populaire backup plugins:
- UpdraftPlus
- Jetpack (automatische backups is een betalende functie)
- Duplicator
Hou er wel rekening mee dat backups nemen via een plugin je website kan vertragen. Het is en blijft een zwaar proces voor je website. Ga dus zeker na of je automatische backups kan nemen vanuit je hosting paneel. Dat spaart weer een plugin en werk uit voor je WordPress website. Bij Root Agency maken we bijvoorbeeld minstens 1 keer per dag een back-up van elke website en database vanuit onze hosting.
7. Database optimaliseren
Des te langer je website online staat, des te meer data in je database terecht komt. Zelfs wanneer je geen nieuwe content aan je website toevoegt durft je database te groeien. Denk hier aan spam, reacties, data van oude plugins of thema’s, …
Een volle database vertraagt je website. Het loont de moeite om deze eens op te schonen! Om eenvoudig je database schoon te maken raden we de WP-Optimize plugin aan.
8. Spam verwijderen
Iedereen die een WordPress website, of eender andere website, beheert is al wel in aanraking gekomen met spam. Die spam kan gaan van reclame voor viagra tot onschuldig ogende reacties waar links naar malafide websites in verstopt zitten. Hoe je het ook draait of keert: spam op jouw bedrijfswebsite is een no-go!
Spam neemt bovendien ruimte in op je database, die we net zo netjes hebben opgeruimd. Ga daarom geregeld door je reacties om alle spam berichten te verwijderen.
Is de spam zichtbaar voor jouw bezoekers? Pas dan zo snel mogelijk je reactie instellingen aan. Onder instellingen > reacties staat er de optie “Voor een reactie verschijnt”. Vink hier op z’n minst “De afzender moet een eerder toegelaten reactie geplaatst hebben”. Zo hou je de voorkant van je website alvast spamvrij.
Of gebruik een plugin zoals Akismet om spam automatisch te blokkeren.
9. Uptime monitoring
Als je website offline gaat wil je zo snel mogelijk actie nemen om ze terug online te krijgen. In plaats van om de paar minuten te checken of je website nog online staat kan je een uptime monitoring tool gebruiken.
Uptime monitoring tools gaan voor jou controleren of je website nog bereikbaar is. Kan de tool je website niet bereiken? Dan word je hier direct van op de hoogte gesteld.
De Jetpack plugin heeft een goede up-time monitoring functie en is bovendien gratis.
10. Laat je bijstaan door een expert
Een WordPress website of webshop onderhouden houdt de nodige risico’s in en vereist de nodige kennis om optimaal te laten draaien.
Wil je jouw tijd beter spenderen en toch weten dat je website optimaal draait? Boek jouw gratis consultatie met onze webdeveloper Bjorn.