Gratis Stockvideo’s: stockfoto’s ken je, maar hoorde je al van stockvideo’s?

Met het begrip stockfoto zijn de meesten onder ons goed bekend. Maar hoorde je al van stockvideo? Een stockvideo is een video die je gratis of betalend kan downloaden om daarna te hergebruiken op jouw website of social media. Super toch! Je hoeft nu geen videocrew meer in te huren voor je social media en filmpjes op je website. Althans voor de dagdagelijkse video’s.

Voor een video op maat van jouw bedrijf mag je altijd een gratis consultatie boeken.

Het aankopen van stockvideo’s kan daarentegen ook flink in de kosten oplopen. Daarom delen we onze ‘geheime’ lijst met onze top 7 gratis stockvideo sites.

Lijst met 7 gratis stockvideo websites

We delen alvast graag de lijst met stockvideo websites die we binnen Root gebruiken. Zo heb je al een goed startpunt om de beste gratis stockvideo’s te vinden.

Website naamURLGoed voor
Life of vidshttp://www.lifeofvids.com/ Uitgebreide selectie van natuur & stadsbeelden
Pexelshttps://videos.pexels.com/ Enorm uitgebreide selectie aan video’s rond natuur, tech, mensen en zelfs mockups
Pixabayhttps://pixabay.com/ Uitgebreide selectie van stockvideo’s & foto’s
Vidleryhttp://vidlery.com/ Animaties
Videvohttps://www.videvo.net/ Enorm uitgebreide selectie aan video’s gaande van dieren, voedsel & mensen tot industrie, ruimte & natuur
Wedistillhttp://www.wedistill.io/ Om de 10 dagen 10 nieuwe hoge kwaliteit video’s
Coverrhttps://coverr.co/ Elke maandag 7 nieuwe hoge kwaliteit video’s

Het addertje onder het gras: licenties

Wanneer je video’s, en eigenlijk eender welk materiaal, van anderen gaat gebruiken, moet je goed op het type licentie letten. Afhankelijk van het soort licentie dat gekoppeld is aan een creatief werk, zijn er bepaalde restricties van toepassing. De meest gebruikte vorm van licenties online is de Creative Commons. Die legt al dan niet de volgende restricties op:

 • Naam van de auteur verplicht meedelen
 • Wel of geen afgeleide werken mogen maken
 • Wel of niet voor commercieel gebruik

Meer weten over licenties? Lees hier meer over Creative Commons

CC0 licentie – Publiek domein

De CC0 (Creative Commons 0) licentie is de meest gebruikte vrije licentie die er bestaat. Wanneer de maker van een video de CC0 licentie toepast betekent dit dat jij:

 • de video mag downloaden
 • de video mag gebruiken, zowel voor persoonlijke als commerciële doeleinden;
 • de video mag aanpassen;
 • de auteur niet eens hoeft te vermelden.

Tips om video op je website te gebruiken

1. Zet achtergrondgeluid uit

Als de video achtergrondgeluid heeft, zet dit dan uit. Niets zo irritant als een website bezoeken en opeens gebombardeerd worden met ongewenst geluid, dat je niet eens kan afzetten.

2. Denk aan de laadsnelheid van je website

Niemand wacht graag meerdere seconden tot een website geladen is. Zorg dus dat jouw website snel blijft.

 • Upload en host je de video op je eigen server? Comprimeer deze video dan om de bestandsgrootte zo klein mogelijk te maken, of laat de kwaliteit van 1080p naar 720p zakken.
 • Upload je video bij een externe partij, zoals Vimeo. De servers van partijen als Vimeo zijn specifiek gebouwd om video’s zo snel mogelijk in te laden. Door je video te embedden (inladen via een externe partij) bespaar je bandbreedte en blijft je website lekker snel laden.
 • Zorg voor Lazy Loading. Dat is een slimme techniek die eerst een webpagina en alle tekst laadt, en daarna pas afbeeldingen en video’s inlaadt. Zo vermijd je dat bezoekers weggaan omdat de webpagina te traag laadt.
  Hoe je lazy loading instelt is afhankelijk van het platform waarop je website draait en de soort caching die je gebruikt. Vraag het eens na bij je webdeveloper 😉

3. Gebruik een still frame

Voordat je video begint af te spelen gebruik je best een “still frame”. Dat is een afbeelding van 1 van de 1ste beelden in de video. Die komt over de video te staan en verdwijnt wanneer de video begint af te spelen. Zo vullen we alvast de leegte op die de video normaal gezien had achtergelaten.

Overleg zeker met je webdeveloper wat de beste oplossing voor jouw website is.

4. Zoek verder dan de “Most Popular”-pagina

Je zoektocht beginnen op de pagina met de populairste video’s is niks mis mee. Enkel video’s die als “Most Popular” aangeduid zijn daarentegen, dat kan wel eens misgaan.

Ik kan je niet eens vertellen hoe vaak ik de onderstaande stockfoto al ben tegenkomen op blogs & social media (als je onze blog al event volgt, weet je dat ook wij ons hier schuldig aan gemaakt hebben.. oeps ).

Na dezelfde video of foto 50 keer gedeeld zien worden door andere bedrijven & pagina’s, wordt het al snel duidelijk voor je klanten dat het gaat om een stockfoto. Daar is op zich weinig mis mee, maar het neemt de charme van de foto wel wat weg.

Zoek daarom altijd even verder:

 • Kijk verder dan de homepage;
 • Gebruik de tags van de populairste video’s om de echte pareltjes te vinden;
 • Zoek nieuwe, minder bekende stockvideo sites.

En nu is het aan jou!

Hopelijk ben je nu helemaal klaar om video toe te voegen aan jouw website & content strategie. En zie je in dat het allemaal niet zo duur en tijdrovend is als je misschien dacht.

Laat ons alvast weten welke soort stockvideo’s jij gaat gebruiken. En welke verborgen juweeltjes van websites jij al gevonden hebt.